En favorit här hemma är väl nybakta rågsiktskakor med massa härliga pålägg.
Detta blir 4 större ( eller 6 mindre kakor)
50 gr jäst
50 gr smör
5 dl mjölk eller hälften vatten hälfen mjölk
2 tsk brödkryddor
2 tsk salt
3 msk sirap
ca 14 dl rågsikt
Värm mjölken till 37ºC (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3–4 l. Häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i matfettet och tillsätt sirap, salt och kryddor.Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka ej måttet. Tillsätt mjölet men spar 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 3 minuter med maskin eller ca 6 minuter för hand, tills den känns smidig.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 40 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar.
Kavla eller platta ut bullarna med mjölad hand till runda kakor, ca 15 cm i diameter.
Tag ev ut hål i mitten.
Lägg kakorna på smorda eller bakplåts- pappersklädda plåtar och nagga dem med en gaffel.
Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225ºC.
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Går fint att frysa dessa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar