Detta är en chokladkola toppade med hackade brända mandlar och en aningen havssalt.
Kaloribomb= åh ja !
Gott= det kan jag lova !
Men å andra sidan äter man inte mängder av detta.
2 dl grädde
1 dl sirap
3 dl strösocker
2 msk kakao
2 msk glukos
1 krm salt
100 gr smör
100 gr brända mandlar
havsalt
Vispa först ut kakaon i grädden i en stor kastrull, kolan skall kunna bubblar fritt och högt i den.
Blanda ner alla andra ingredienser och koka så det bubblar med stora bubblor rör om då och då .
Medan kolasmeten kokar kan du
hacka ned mandeln rätt grovt.
Använd gärna termometer 124 grader så är kolan perfekt tycker jag men det går oxå att göra kulprovet,doppa lite smet i kallt vatten och se om det går att forma till en kula går det så är den klar.
Häll upp i form klädd med bakplåtspapper ca 20x25 cm.
Strö över mandeln när kolan svalnat i ca 5-10 min så den inte försvinner helt ned i smeten dryssa oxå över lite havsalt.
Låt kolan svalna innan du skär eller klipper upp den i bitar och slår in den i bakplåtspapper eller cellofan.
Lycka till !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar