Ingredienser
ca 35-40 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2-2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Fyllning
mandel
smör
socker
eller mandelmassa blandat med smör
Pensling:mjölk
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen smidig.
Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
Dela den i ca 30 bitar och baka ut lussebullarna eller fyllda bullar eller två kransar Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 20-30 min. Grädda bullarna i mitten av ugnen 5-8 min.Pensla bullarna med lite mjölk precis när de kommit ur ugnen.
Har du kransar så sänk då ungsvärmen till 175grader och grädda ca 15- 25 min lite beroende på tjockleken på bakverket. Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar