torsdag 30 mars 2017

Blåbärs sockerkaka



En sockerkaka smaksatt med blåbär.

  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  •  100 gr smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1dl blåbär jag tog frysta
  •  Smör och ströbröd till formen
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  1. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  2. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  4. Jag mixade de frysta blåbären och rörde ned detta i en tredjedel av smeten.
  5. Jag fyllde upp hälften av den ljusa smeten en smord och bröad sockerkaksform sedan hällde jag på blåbärssmeten och resten av den ljusa smeten.
  6. Ta nu tex. en provsticka eller grillpinne och rör lite i formen så smeten blir lite marmorerad innan du sätter in den i ugnen.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-45 minuter.
  8.  Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  9. Låt sockerkakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett brödgaller eller en skärbräda.

Lchf våffla (utan mandelmjöl) med vanilj crème fraiche

En glutenfri våffla som även passar till Lchf.

4 ägg
2 dl grädde
1 dl sodavatten
0,5 dl kokosmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver eller 1/2 tsk kardemumma
1 nypa salt
Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.
Vispa ihop äggen med grädden och sodavattnet gärna med elvisp i en annan skål.
Blanda ner det torra i "äggsmeten" rör om till allt är väl blandat.
Grädda i smör i våffeljärnet och servera med bär eller sylt och grädde. 
Mitt nya favorit tillbehör till våfflor är vispad crème fraiche .
Man tar crème fraiche den feta varianten jag brukar smaksätta min med vaniljpulver.
Vispa med elvispen länge detta tar en bra stund innan den blir "fast och fluffig" 
och servera.

Kycklinglåda

Detta er kanske inte så mycket för världen ut men det var riktigt gott och rekommenderas varmt.
4-6 personer 

Du behöver
ca 600 gr kycklingfilé
1 röd lök
1vitlöksklyfta
100 gr vitlöksost typ Philadelphia 
4 dlgrädde
2 dl riven ost
2 msk kycklingfond eller 1 buljongtärning
2 burkar skivade champinjoner
salt och peppar.

Sätt ugnen på 200 gr varmluft eller 225 gr i vanlig ugn
Dela kycklingfilén i mindre bitar, hacka löken.
Fräs på detta tillsammans med champinjonerna i olja eller smör
tills kycklingen fått lite färg.
Salta och peppra.
Blanda ihop krämosten, fonden/buljongtärningen och grädden.
Koka upp och smaka av med salt och peppar.
Vill man så häll i en lite skvätt vitt vin det förhöjer smaken men går inte hem bland familjen här tyvärr.
Lägg kycklingröran i en smord ugnsform.
Häll över såsen och strö över den rivna osten .

Låt gå i ugnen i ca 15-20 minuter tills den blivit gyllene.
Jag serverade min med kokt broccoli till i min lchf variant. 
Men det är gott med ris eller potatis och sallad till om man inte äter lchf.

Varma mackor våfflor LCHF

Detta har blivit husets nya favorit när man skall äta en riktigt lyxig helgfrukost eller en enkel och snabb lunch. Jag är glad att jag vågade testa för måste erkänna att jag var lite skeptisk när jag läste receptet första gången.
Detta blir en "dubbelmacka"
(men det är bara att dubbla eller tredubbla receptet om du vill göra flera)

Du behöver
1 ägg 
1 dl ost
1 msk majonnäs 


Fyllning förslag
Ost 
Skinka 
Tomatsås
Oregon 
Tomater
Ta det du gillar i varma mackor helt enkelt




Vispa ihop ingredienserna och grädda två våfflor av.
Jag fyllde min macka med lite steviaketchup, skinka, ost och oreganon.
Lägg på den andra våfflan och lägg i våffeljärnet och grädda till osten i mellan smält.
Färdig.
Även gott att äta med lite sallad om du tar det som en lunch.

torsdag 23 mars 2017

Lchf bountybollar



Detta är min egenkomponerade variant på bountybollar i lchfstyle

kolamassan

2 dl vispgrädde
4 msk fibersirap gold
20 gr smör

 3dl kokos

ca 100 gr mörk choklad minst 70%

Sjud grädde och fibersirap i en kastrull i ca 30 minuter tills konsistensen tjocknat.
 Rör i kokosen och låt det svalna .
Rulla till bollar och sätt i kyl eller frys.
Hacka chokladen och smält den över vattenbad.
Doppa kulorna i chokladen och lägg de i en knäckform eller på ett bakplåtspapper strö över några kokosflingor och låt chokladen stelna .
förvara dessa i kylen.
Jag fick nog ca 30 små bollar.

Tyvärr lyckades jag radera resten av bilderna till detta recept i telefonen.



Jag gjorde även en chokladpralinvariant på dessa där jag gjorde chokladskal
 och fyllde med kokos/kola massan

Hasselnötspluttar


Här kommer en ny favorit som jag hittade ett recept på någonstans för ett tag sedan.

Det blir ca 30 st
60 gr kokosfett
60 gr hasselnötter
0,5 dl kakao
2 krm vaniljpulver
ev. 1-2 msk sötning av valfri sort 
jag använde sukrin gold
havssalt


Ta en stekpannan på medel/hög värme och rosta hasselnötterna i den torra pannan tills skalet krackelerar och de blir ljust bruna.
Lägg nötterna i en ren kökshandduk och gnugga bort skalet så mycket det går med hjälp av den.
Häll nötterna i en mixer och 
mixa länge till fettet börjar komma fram ur nötmassan då är det klart.
Värm upp kokosfettet i en kastrull och rör ned den mixade hasselnötsröran tag av från värmen.
Vispa i kakao vaniljpulvret och ev. sötning.
Häll upp i små knäckformar strö över lite havssalt och ställ in i frysen för att stelna, förvara dessa kallt.
Jag har mina i frysen så man lätt ta upp en till kaffet om man blir sugen.

Jordnötsgodis

Här kommer en ny favorit som jag hittade ett recept på någonstans för ett tag sedan.

Det blir ca 30 st
50 gr kokosfett
50 gr ekologiskt jordnötssmör
0,5 dl kakao
2 krm vaniljpulver
ev. 1-2 msk sötning av valfri sort 
jag använde sukrin gold
havssalt

Värm upp kokosfettet i en kastrull och rör ned jordnötssmöret tag av från värmen.
Vispa i kakao vaniljpulvret och ev. sötning.
Häll upp i små knäckformar strö över lite havssalt och ställ in i frysen för att stelna, förvara dessa kallt.
Jag har mina i frysen så man lätt ta ta en till kaffet om man blir sugen.

söndag 5 mars 2017

Gelé godis med hallonsmak

Detta är lite pilligt men värt allt pyssel för smaken är något helt annat en köpta geléhallon och alla som fått smaka har älskat dem . Nu skulle jag vilja testa det på svarta vinbär det borde bli så gott.
Du behöver
375 gr strösocker
150 gr vatten
125 gr glykos (jag hade glykossirap) 
166 gr hallonpurè
8 gr citronsyra
32 gelatinblad

För att göra hallonpurè tar du och värmer upp hallon i en kastrull på spisen.
Sila sedan detta så du blir av alla frön och får en slät och fin purè tyvärr glömde jag att väga de frysta hallonen så jag vet inte hur mycket jag tog för att få denna purèn.


Lägg alla gelatin blad i blöt i kallt vatten.
Koka socker, glykos och vatten till 140 grader.

Tillsätt hallonpurèn i kastrullen och koka till 115 grader.
Ta kastrullen från plattan.
Tillsätt citronsyran och krama ur de blötlagda gelatinbladen och rör ned dem så allt blandas väl.
Nu använde jag en knäcktratt för att fördela massan i mina silikonformar.
Nu får dessa stå i rumstemperatur till nästa dag och stelna innan du tar ut dem från formarna.
Doppa/rulla godisarna i strösocker  .
jag förvarade mina i en plastburk i rumstemperatur när de var klara .
De tre veckorna de fanns kvar av dem smakade de toppen .