måndag 30 juni 2014

Mörsk chokladfluff med grädde Lchf dessert

Detta är en enkel dessert och som även de som inte äter lchf tycker är god.
Man kan ju köra mörkare choklad än vad jag tog denna gång men eftersom jag bara tar en liten dessert på 4 cl så tycker jag det är ok
  att välja en av favorit chokladerna.
Detta behöver du
 
2,5 dl grädde 40%
100gr choklad gärna smaksatt
 
+ 1,5 dl  grädde ? lite vaniljpulver
Hallon
Hacka ned chokladen fint och lägg grädde och choklad i en kastrull .
Värm upp på medelvärme under omrörning tills chokladen smält helt.'
OBS det får inte koka.
Ställ i kylen gärna över natten .
Vispa upp till en fluffig mousse.
Vispa upp resterande grädde smaksätt gärna med lite vaniljpulver.
häll moussen och grädden i samma spritspåse på varsin sida och spritsa ut i små glas .
Jag använde engångs snapsglas i plast .
Toppa med ett hallon och ev en gnutta finhackad mörk choklad. 

fredag 27 juni 2014

Tunnbröd

Tunnbröd är ju riktigt gott och gör man detta tunt men inte för tunt så det är mjukt kan man rulla det och göra tunnbrödsklämmor till exempel.
Barnen på jobbet gjorde rullar med bara smör på till fisksoppan ,det gick helt klart hem.
 
Enkelt och snabbt är det med utan långa jästider.
Jag fick 20 kakor på detta recept 2 på varje plåt.
 
5 dl mjölk
50 gr jäst
1 tsk salt
3,5 dl rågsikt
3,5 dl kornmjöl + till utbakning.
3 dl vetemjöl
 
Sätt på ugnen 250 grader
Och ställ gärna in en bakplåt.
 
Värm mjölken till 37 grader och häll över den smulade jästen i en bunke, rör till jästen lös upp sig.
Tillsätt resterande ingredienser med spara 1 dl vetemjöl och se om den behövs när degen arbetas en stund ,jag hade i exakt efter recept och det blev bra denna gång.
 
Denna deg behöver inte jäsa så dela upp den i 20 bitar och lägg på lite mjöl under en bakduk och börjakavla ut den. 
Använd rikligt med kornmjöl när du bakar ut blir lite som ett kullager under och  jag tyckte det var relativt lätt att kavla ut .
Jag började med vanlig kavel och avslutade med kruskavel. 
Jag kavlade ut min och la de två och två på bakplåtspapper och gräddade sedan det går fort och är man inte två som bakar är det lätt att brännan dem om man bakar och bakar ut samtidigt. 
Ta ut den varma plåten och dra på ett bakplåtspapper med två kakor och grädda i 3-5min  
Håll koll.
Jag la mina på galler på varandra med bakduk över när de var färdig gräddade. 
Förvaras i påse eller burk med tätslutande lock så fort de svalnat . 

Rumptårta

 
 
KL 20.00 igår kväll fick jag beställning på denna och kl 16.00 levererades den idag så att trosorna sitter lite snett och att rumpan har celluliter det fick de med på köpet grabbarna på svensexan.
 
Botten bakade jag i en rund form men hjärtform är ju idealiskt men min blev tyvärr för liten.
Jag använde detta recept på kärleksmums utan toppningen.
 
Jag skar av toppenbiten innan jag skar till resten till en hjärtform.

Som mellanlägg blev det dumlefluff på ena lagret och
chokladfluff gjort på samma sätt som dumlefluffet.

 Sista flufflagret formade jag lite högre på breda stället som lite rumpform.
Sista locket det stora runda försökte jag forma uppepå som en rumpa.

 Det hela täcktes med jordgubbsmousse pulvervariant från butiken det var det som fanns hemma.

 Jag blandade marsipan och sockerpasta med dessa färger tills jag fick den hudton jag ville ha.

 Formade det sista när moussen stelnat .
 Kavlade ut locket stort och fodrade det med olja innan jag la det över kakan.

Sedan klippte jag till en trosa i bakplåtspapper som jag hade till mall och skar ut efter i den mintgröna utkavlade marsipanen.

Spetsen blev gjord av lite vitmarsipan med kanstutstansare och lite mönster med en pinne och några små sockerpärlor. 

 Svarta bokstäver i marsipan
 En tatuering enligt önskemål målad av pastafärger blandat med en gnutta ren sprit.




En personlig hälsning från blivande bruden.
 


Det skall bli kul att höra om reaktionen från grabbgänget när denna kommer fram på bordet.

torsdag 26 juni 2014

Kardemumma skorpor

Kardemummaskorpor med jordgubbskräm blev mellanmålet
 för barnen på mitt jobb idag en somrig måltid tycker jag. 
 
Här kommer receptet.
150gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
1 dl honung (eller sirap)
1 tsk salt
2 msk  mald kardemumma
1 tsk bakpulver
14-15 dl vetemjöl special det går med vanligt vetemjöl med
.Smält smöret och häll i mjölken värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen rör till jästen löst upp sig.
Häll i honung ,kardemumma och salt rör om.
Blanda bakpulvret i mjölet starta med ca 12 dl vetemjöl och tillsätt mera efter hand om det behövs .
Degen skall arbetas en stund gärna 5-8 min tills den släpper bunken.
Ställ nu övertäckt till att jästa i 45 min.
 
 
Ta ut degen och dela den i 4 bitar rulla ut dessa till länder lika långa som plåten och lägg på bakplåtspapper.
 
pensla med lite smör eller matolja så längderna inte fastnar ihop under gräddning.
Låt längderna jäsa övertäckta i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader och vrid ner till 200 grader när du sätter in dem.
Grädda i ca 15 min tills de blir gyllene min blev nästa för mörka .
 
Låt längderna kallna under bakduk.
Dela sedan de på längden med en gaffel eller vass kniv. 
Skär sneda bitar på ca 2cm bredd  och lägg på plåt överdelar på en och underdelar på en.
Sätt in i ugnen på 200 grader för att få färg  på ytan
passa på dem detta går rätt snabbt och lätt att bränna dem.
Nu får du sänka ugnen till 75-100 grader och sätta in dem för att torka sätt en grytlapp i luckan så fukten slipper ut ur ugnen låt nu stå där tills de är helt torra kan ta allt från 1-3 timmar.
När de är klara så förvaras de i lufttät burk. 

söndag 22 juni 2014

Dumle fluff

 Dumlefluff ett gott mellanlägg till tårtor eller varför inte som dessert i ett litet glas med ett hallon på toppen.
 
Du behöver
180 gr Dumle
3 dl grädde 40%
1 krm salt
 
Hacka dumlen i mindre bitar.
 Häll grädde salt och dumlehacket i en kastrull värm upp under omrörning tills dumlen smält.
OBS får inte koka.
Ställ detta kallt i kyl gärna över natten. 
Vispa upp när den är kylskåpskall till mousse konsistens.
 
Klar att bre på tårtor eller fylla i glas till dessert. 

Parmesan chips

 
 
 Detta är världens enklaste Lchf godis eller mumsbit till fördrinken eller i tv soffan
 för alla Lchf eller inte
Man tar och river parmesanost och lägger det i små högar på ett bakplåtspapper och in i ugnen. 
 
Jag körde 175 grader i 5 minuter min ugn är snabb så kanske lite längre om man inte har en effektiv ugn de skall bli gyllene. 
Låt svalna och njut.