måndag 27 januari 2014

Vitkål och purjo gratäng LCHF

Detta måste ni bara testa den gratängen var så himla god till och med min kräsne make älskade den.
Ett kanon bra alternativ till den vanliga potatisgratängen.
 
Detta blir en rätt stor form jag gjorde i 2 mindre formar.
 
2 purjolökar
1/2 vitkålshuvud
1 japansk vitlök eller 3 klyftor
salt och peppar
6 dl grönsaksbuljong ( jag körde kycklingbuljong )
3 dl grädde
3 ägg
1dl+1dl riven ost
smör att steka i och smörja formen med
 
Skär ner purjon i 2 cm bitar och vitkålen i det samma pressa vitlöken eller hacka ner den.
Bryn det mjukt och lite gyllene i smör i en stekpanna och salta och peppra lite.
Sätt ugnen på 175 grader.
 Häll över buljongen och låt den koka in på medelvärme innan du tillsätter grädden.
 Koka massan krämig med grädden i ca 10-15 min och ta av det från plattan.
 Vispa ihop äggen en aning och rör ner det i kålblandningen tillsammans med 1 dl ost
 rör om väl och häll i den smorda formen.
Strö över den sista osten och in i ugnen och gratinera ca 20 min.
 Njut!!!
Denna var bara så god vi åt våra till grillad kyckling, sås och grönsaker.
Jag lånade receptet från bloggen kryddburken och gjorde om det på mitt sätt.

 
 

LCHF chokladbollar


Dessa hade jag hoppet på jag min lilla gottegris men jag gillar helt inte smaken av stevia sötning så jag får byta ut den mot något annat nästa gång annars blev dessa bra.
ca 25 st
100 gr smör
100 gr kokosflingor + att rulla i
100 gr mandel eller hasselnötsmjöl
2 msk kakao
2 msk starkt kaffe
0,5-0,75 dl stevia strö
 
Vispa eller mixa smör med sötning.
Blanda i resterande ingredienser och blanda.
Forma till bollar och rulla i kokos förvara de i kyl.




Chokladkaka LCHF

Detta är en LCHF kaka som inte är sötad bara med vaniljstång egentligen jag fuskade och hade 2 tsk vaniljsocker och lite puder på toppen. men jag skulle nog personligen velat ha den lite sötare men efter som jag inte gillar sötningsalternativen i LCHF världen så hoppade jag över det.
 
Denna räcker till en mindre springform.
100 gr osaltat smör
100 gr mörk choklad
1dl vispgrädde
2 ägg
1 st vaniljstång
1 msk kakao
 
Hacka chokladen smått och rör ner den i det smälta smöret
 tillsätt sedan grädden och rör om.
Vispa äggen och skrapa i frönen från den delade vaniljstången.
Vispa i kakaon och blanda ägg och smörblandningen försiktigt och häll i en väl smord form.
 
Grädda i 200 grader i ca 10 min.
Låt svalna kakan smakar bäst om den fått sått kallt i kyl en stund innan servering.
 


Jag pudrade över min lite florsocker men ta kakao om du vill hålla dig inom LCHF.
Servera med grädde och hallon eller med en glass som jag gjorde.


Kanelknäcke

Detta är ett kanelkryddat fröknäcke  jag var väl inte helt såld på det även om det var gott
 men kul att testa och fint till kaffekoppen på fikat.
Detta blir en plåt
 
1dl solroskärnor
1/2 dl sesamfrö
1 dl kokosflingor
2 msk pofiber
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk fiberhusk
1 msk kanel
50 gr kokosfett
2,5 dl kokande vatten.

Låt kokosfettet smälta ner i det kokheta vattnet.
Blanda allt det torra i mixern och kör det till ett grovt mjöl.
Blanda ihop vatten blandningen med fröna och låt svälla i några minuter
 innan du brer ut det på plåten.
Grädda i 150 grader i ca 45-60 min
Brödet skall vara torrt men inte bränt så klart börjar det bli för mörkt så stäng av ugnen och sätt luckan lite på glänt och låt knäcket stå på eftervärmen. 


Fröknäcke med fiberhusk


Fröknäcke som räcker till en plåt.
Enkelt och går rätt fort.
 
1 dl linfrön
1 dl skalade sesamfrö
1 dl solrosfrö
1 msk fiberhusk
0,5dl kokosfett
2,5 dl hett vatten
1/2 tsk salt
pumpakärnor att strö över
 
Sätt ugnen på 150grader
 
Koka upp vatten lägg i kokosfettet i små bitar så det smälter.
Häll i allt och rör om väl så det inte blir stora gelé klumpar av fiberhusk.
Låt svälla i några minuter innan du brer ut det på ett bakplåtspapper på en plåt.
Ta ut plåten efter ca 10 min och skär till rutorna och
 in i ugnen igen tills bröden är torra 20-30 min.
Förvaras i lufttät burk.



Fröknäcke med kokos

Ett fröknäcke med både mandel och kokos detta räcker till en plåt.
 
1 dl sötmandel
1 dl kokosflingor
1 dl solroskärnor
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Mixa mandel och frö till "mjöl"
Och blanda ner resten av ingredienserna blanda om väl och låt stå och svälla i 5-10 min.

                            Bred ut degen på ett bakplåtspapper på en plåt jag använderen blöt slickepott
                             andra föredrar att lägga på ett bakplåtspapper på degen och kavla ut det tunt
                                                                 gör det ni gillar bäst.
Grädda i 175 grader i ca 15-20 min .
mina blev på gränsen till mörka här på bilden


Dessa förvaras i lufttät burk.

Solrosfrö bröd LCHF


Detta är ett grovt ,mastigt  och gott bröd som ätes i tunna skivor.
Receptet är till en form på ca 1-1,2 liter
1 dl sesamfrö
2 dl solroskärnor
1 dl kruskakli ( kan ersättas med Finax Fibrex)
4 msk linfrön (hälften kan ersättas med chaifrö  om man vill)
2 dl riven ost helst lagrad med lite smak
7 ägg
4 tsk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
 
Lite frö till topping på brödet

Sätt ugnen på 200 grader
Börja med att rosta soroskärnona gyllene i en torr panna.
Mixa ihop alla frön och torra ingredienser fint till ett mjöl i mixern.

Vispa äggen riktigt pösiga
Och vänd i de torra ingredienserna och osten blanda till en jämn smet.

Klä bakformen med bakplåtspapper och lägg i smeten.
(jag bakade dubbel sats , så två formar på mig denna gång)
Strö över lite frön och in i ugnen i ca 40 min.
Jag tar ut när brödet är ca 90 grader inuti.
Detta är ett superbra allternativ till "vanligt bröd".





Snabbglass med jordgubb och annanas

Detta är en snabb och god glassvariant med konsistens som mjukglass och ätes direkt.
Jag har inget exakt recept men på ett ungefär så här.
Ca 500gr frysta jordgubbsbitar och färsk annans som är fryst ner i små bitar
( frukt som blir till övers hemma fryser jag in i småpåsar och har till detta tex.)
Mixa den frysta frukten i en mixer tills den blir "småsmulig"
Blanda i ca 1/2 dl smetana (eller crème fraiche )
1/2 dl socker + 1 tsk vaniljsocker
mixa runt sedan spär du glassen med grädde under mixning tills du får en mjukglasskonsistens
 ca 1-2 dl grädde.
Smaka av tillsätt mer socker om så önskas.
Serveras genast!

tisdag 21 januari 2014

LCHF limpa med keso

Detta är ett gott bröd som är lätt att baka.

Ingredienser till ca 22 skivor = 1 bröd
2 dl linfrön
1 dl sesamfrö
1 dl hasselnötter
1 dl mandel
50 gr fiberhusk (eller fibrex eller kruskakli)
2 tsk bakpulver
1,5 msk brödkryddor
50 gr smör
1 dl crème fraiche
250 gr keso
6 ägg

Sätt på ugnen på 175 grader
Mixa alla nötter, frö med fiberhusk och kryddor så det blir som ett mjöl.

Blanda ihop resten av ingredienserna och häll det i en bakplåtsklädd brödform.


Grädda i ca 60-80 min ( innetemp på ca 90 grader )
Ta brödet ur formen och låt svalna innan du skär det i tunna skivor.