fredag 15 november 2013

Asiatisk sill

 

Detta är årets nya sill och den står och gottar sig i kylen så jag har inte hunnit och testa den ännu men den luktar gott och spännande för mig som gillar sill iallafall.
 
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättiksprit (12%)
3- 3 1/2 cm ingefära
4 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
2 burkar inläggningssill (à 420 g)
       1 kruka koriander 
 
 
Koka upp socker, vatten och ättika .     
       
Skala och skiva ingefära och vitlök. Dela, kärna ur och skiva chilin.
 
 Lägg detta i lagen och låt svalna.
Skär sillen i sneda bitar och blanda med lagen. Grovhacka koriandern och blanda i. Lägg i en burk med lock. Låt stå i kylskåpet 1 dygn före servering

Svarta vinbärssill

 
 Jag fick mycket vinbär igår i trädgården så jag frös in en del sedan hittade jag detta recept så då var jag ju tvungen att testa det.Svarta vinbär och sill lät ju spännande och nu står denna och gosar till sig i kylen.
 
2 burkar inläggningssill
1 dl svarta vinbär mina var frysta
2  rödlökar
Lag:
3 msk ättiksprit
2,5 dl strösocker
3dl vatten
2 lagerblad
1 dl outspädd svartvinbärssaft
Ert par kryddpepparkorn
 
Koka lagen och låt den svalna´.
Skölj av sillfileerna .
Skiva sillen och lägg i glasburk varvat med sensommarens härliga svartvinbär
och den tunnt skivade rödlöken.



 Häll nu den avsvalnade lagen över sillen och ställ i kyl.
Låt den gärna stå några dyngn och dra i sig smakerna.
 

Saffransbiscotti

Goda knapriga biscotti dessa skall jag servera med glöggen på 1 advent hade jag tänkt
 så jag gjorde de rätt små.
 
150 g mandlar
75 g rumsvarmt Smör
3 dl strösocker
3 st ägg
1 pkt saffran eller flytande arom
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
 
 
Sätt ugnen på 200°C. Hacka mandel grovt. Rör smör, socker och saffran poröst med elvispens vispar. Tillsätt ägg, ett i taget under tiden du vispar.

 Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten.
 Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandat, inte längre.
 
Tag upp degen på mjölad köksbänk och rulla den till två längder som är lika långa som plåten.
 Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
 Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Ta ut plåten. Sänk värmen till 120°C.
 Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.
Förvaras i lufttät burk går oxå bra att frysa. 

Rulltårts bakelse med mandel och hallon

Se detta som insperationrecept rulltårtebotten har jag recept på resten blev lite av varje.
Rulltårtan
1,5 dl hasselnötter
 1,5 dl socker
3 ägg
1 msk potatismjöl
2 tsk bakpulver
 
Fyllning
Blav lite Kasa Varg medtod man tager vad man haver jag hade lite rester av en nougatkräm och sdan blandade jag vispgrädde med mixade hallon och socker.
Topping
vispad grädde hallon och marsipanlöv.
 
Sätt ugnen på 225-250 grader.
Hacka hassel nötterna noga.Blanda med potatismjöl och bakpulver.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. 
Vänd ner nöt blandningen.
 
 Bred ut smeten på ett bakpapper i en ungsfastform, ca 30-40cm lång och grädda den 5 minuter i ugnen.
Vänd kakan till ett annat sockerströsslat bakpapper. Dra bort pappret som kakan gräddats på men låt det ligga kvar på medan den svalnar.
 
Jag bredde på lite nougatkräm på om jag inte minns helt fel så är den gjord på lite smält odensen nougat och mjölkchoklad blandat med lite cremeost.
Sedan toppade jag nougatkrämen med hallongrädde. 
Rullade ihop och skar i bakelsebitar. 
Toppade med grädde lite pudrad kakao ett hallon och marsipanlöv. 

Mini delicato

 
Detta behöver du till 15-20 små bollar
100 gr mjukt smör
1,5 dl strösocker
2 msk starkt kaffe
0,3 dl o`boy pulver
2tsk kakao
1 msk vaniljsocker
4dl havregryn

100gr mörk god choklad
kokosflingor.
 
Vispa socker och smör vitt med elvisp,


vispa ner det starka kafet
och nu kan du vispa ner det torra utan havregrynen på låg hastighet.
Havregrynen mixar du först till näst intill mjölkonsistens innan du till sist vispar ned det i smörblandningen.

Har du ingen mixer får du hälla i havregrynen och vispa i ca 10 min för att få den fina konsistensen man eftersträvar.Sätt nu gärna röran kallt en stund innan du formar bollarna så går det mycket lättare eftersom röran är rätt lös i konsistensen.
Ställ bollarna kallt igen så de är hårda när du skall chokladdoppa dem det går så mycket enklare då.
Hacka och smält chokladen i vattenbad eller i micro.
Doppa bollarna i choklad och rulla i kokosen.
Låt stelna och färvaras i kyl. 

Pastelliga chokladbollar

Barnkalas chokladbollar eller bara fär oss barnsliga vuxna som gilla pastellfärger.
 
Detta behöver du till 15-20 små bollar
100 gr mjukt smör
1,5 dl strösocker
2 msk starkt kaffe
0,3 dl o`boy pulver
2tsk kakao
1 msk vaniljsocker
4dl havregryn

100gr vitchoklad 
färg glatt strössel 
Vispa socker och smör vitt med elvisp,


vispa ner det starka kafet
och nu kan du vispa ner det torra utan havregrynen på låg hastighet.
Havregrynen mixar du först till näst intill mjölkonsistens innan du till sist vispar ned det i smörblandningen.

Har du ingen mixer får du hälla i havregrynen och vispa i ca 10 min för att få den fina konsistensen man eftersträvar.Sätt nu gärna röran kallt en stund innan du formar bollarna så går det mycket lättare eftersom röran är rätt lös i konsistensen.
Ställ bollarna kallt igen så de är hårda när du skall chokladdoppa dem det går så mycket enklare då.
Hacka och smält den vita chokladen i vattenbad eller i micro.
Doppa de kalla bollarna i chokladen och rulla i strössel.
Låt stelna gärna svalt och förvaras svalt i kyl.
Färdigt! 
 

Rimbo bullar

Rimbo bullar kalljästa och bland det godaste i bullväg som finns.
Det här behövs för ca 25 st:
25 g jäst
2 msk socker
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning:
2 msk socker
Pensling och garnering:
uppvispat ägg och pärlsocker
 
 
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig.
Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg.
Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40x40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8x8 cm.
Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på
bakplåtar.
Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.
Pensla med uppvispat ägg, strö på lite pärlsocker och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk.