måndag 16 september 2013

Royal paj med äpple

 

Mördeg
1 ägg
150 gr kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 msk kallt vatten
Fyllning:
3 ägg
2 dl kesella 10%
1 dl creme fraiche
1 dl strösocker
100 gr riven mandelmassa
5-8 äpplen
smaksätt med tex. mald kanel , färsk ingefära eller båda
Pärlsocker

 
Gör så här
 Blanda samman smör, vetemjöl och florsocker.
 Tillsätt ägg och kallt vatten, arbeta samman till en deg.
 Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter.
Kavla ut degen och fyll en pajform.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen i en bunke.
 


Denna otroligt smarta och goda paj kan man göra helt färdig och frysa ogräddad, för att sedan direkt ta den ifrån frysen in i ugnen och baka av. Den är perfekt till det stora partyt om man vill förbereda desserten flera dagar i förväg, eller att ha i frysen om man får oväntat besök. Tänk bara på att plasta pajen ordentligt så att den inte får "kylskåpssmak".
 Detta gör man efter att den fryst till så att inte plastfilmen kladdar fast i fyllningen.
 Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.

 Dela och kärna ur frukten. Eller skala den bara och riv äpplena grovt jag la även i några jordgubbar som låg och skräpade hemma och riven ingefära åkte oxå i men man kan krydda med kanel om man gillar det bättre.


 Fyll pajskalet till 2/3 med fyllning, lägg i frukten och kör ev. lite äppelskivor med snittytan uppåt för att få ett fint mönster. Strö över mandelspån och eller pärlsocker.
Grädda pajen långt ner i ugnen i 30-40 minuter tills den får en gyllene färg.
Denna paj går att variera med alla typer av färska och frysta bär.


 Servera pajen ljummen med glass eller lättvispad grädde.

Kokos och citronformar




Dessa godingar gav mig en topp10 plasering i Land tidningens "SM i småkakor".
En god kaka med smak av citron och har ett härligt segt kokostäcke på toppen .
Jag brukar baka denna i 2 varianter med eller utan lemoncurd det blir en sötare kaka med lemoncurden för oss gottegrisar jag brukar göra hälften av varje så är hela familjen nöjd och de har en rykande åtgång.
Så pröva och se vad ni tycker!
Man kan ju enkelt göra lemoncurd själv men jag använde den köpta varianten nu .

ca 20 st

Deg:
100gr smör
150gr vetemjöl
50 gr socker
1-2 citroner 

Fyllning :
Lemoncurd

Topping:
50 gr smör
2 msk socker
1 msk sirap
1 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,75 dl kokos

Aluminium formar
Sätt ugnen på 175 gr
Finriv skalet av 1-2 citroner antal beror på storlek eller smaksak jag tar gärna 2 st.
Blanda ihop alla ingredienser till degen till en smidig del.
Delan den i 20 bitar som du rullar till kulor plattar försiktigt ut i de små aluminium formarna.


Jag brukar fylla hälften med lemoncurd då gör jag en liten grop i kakan där jag lägger i ca ett kryddmått med lemoncurd.Ett tips då är att ta ena sorten i silvriga formar och andra i gudliga formar .

In i ugnen och grädda i ca 5 min.
Under tiden sjuder du ihop alla ingredienserna till toppingen i en kastrull under omrörning.


Ta nu ut kakorna och fördela toppingen på kakorna och bred ut det lite sedan kör du in de i ugnen igen och gräddar ca 5 min igen tills de är gyllene.

Dessa går utmärkt att frysa om de skulle bli några till övers.