måndag 26 augusti 2013

Citronkex

Detta är väl nästan som Brysselkex alltså en mördegskaka
 men i min helt egna tolkning med både citronskal och citrontimjan.
Enkel och går rätt snabbt att slänga ihop.
 
ca 45 st
 
4,5 dl vetemjöl
0,75 d strösocker
200 gr smör
Rivet skal av 2 citroner
1-2 msk citrontimjanblad färska
 
strösocker + några droppar gul karamellfärg

ugnen på 175 grader
Jag började att köra citronskal citrontimjan och socker i en mixer.
Tillsätt sedan mjöl och smör och kör tills du får en smulig deg då tar du ut den på bakbordet och jobbar snabbt ihip den till en deg man kan såklart göra allt för hand. 
 Blanda några droppar karamellfär i ca 0,5 dl strösocker ocg blanda ihop det.
Rulla ut degen och forma den till en fyrkantig stav som du rullar runt i det färgade sockret .
Låt denna stå svalt en stund så är det lättare att få fina skivor när du skall skiva upp kexen.
Jag la min rulle i frysen nästan 10 min. 
Skiva upp kexen och lägg de på bakplåtspappersklädd plåt .
Grädda i 175 grader i ca 8-10 min till kakorna är gyllene i kanterna. 
Dessa håller en vecka på köksbänken i en lufttät burk eller i frysen 1-2 månader. 
Lycka till med bakningen.

onsdag 21 augusti 2013

Krusbärsmarmelad

Krusbär var en överraskning när jag hittade de i trädgården men en trevlig sådan.
Det var inte så många men till två små burkar marmelad räckte det dock.
Jag tror denna är god till en brie ost och skall testa det ikväll.

400 gr krusbär
skal av en halv citron
200 gr syltsocker

 Efter jag skurit bort stjälkar och smuts från dem så la jag dem socker och citronskalet i en kastrull och kokad detta i ca 10-15 min och sedan körde jag mixerstaven i grytan så jag fick en jämn och sin massa.

 Nu hällde jag bara upp den i rena och torra burkar.


Ser fin ut och smakar smaskens :)


fredag 16 augusti 2013

Somrig chokladtårta

En chokladbotten med tobleronebitar toppad med en kräm med smak citron och mascarpone sedan lite färska bär det blir ju inte mycket bättre än så .
Här kommer receptet

 2 ägg
2,5 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
100 g smält smör
100-150 g Toblerone

Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret och hacka toblerone grovt
Vispa ägg och socker pösigt  och rör i det avsvalnande smöret.
Blanda de torra ingredienserna och vänd i dem .
Häll smeten i en smord och bröad springform.
Strö över tobleronebitarna och in i ugnen i ca 15 min ju större form ju kortare tid kakan får gärna vara på gränsen till kladdig.
Ta ut kakan och låt den svalna.

Topping 
2dl grädde
1 dl mascarpone ost
0,75 dl lemoncurd

Färska bär
 jag tog blåbär och hallon

Vispa ihop grädden och mascarponen till en fluff 
som du sedan blandar i lemoncurden
 smaka av du kanske vill ha lite mer citronsmak.

 Jag spritsade ut krämen på toppen av kakan och dekorerade sedan med hallon och blåbär 

 För att få det lilla extra la jag på lite citontimjan men endast för syns skull.
Tas bort när du äter.Citonmeliss hade ju funkat och äta med men det hade jag ingen.




Evas örtsalt


Jag har en del fina örter i trädgården men man hinner ju inte med att använda allt en del fryser jag in en del torkar jag och så kan man ju alltid göra lite örtsalt av dem.
Jag torkade 
citrontimjan
libbsticka
dragon
på låg värme typ 60 grader i ugnen med luckan lite på glänt.
 När de var torra så drog jag bladen av stjälkarna och stötte de i morteln med rosépeppar. 
 Sedan blandade jag dem med ett havssalt från Frankrike
Proportionerna tar man på en höft och hoppas på det bästa ;)
 Fyll upp i snygga burkar och du har ditt eget örtsalt här är det ju bara fantasin som sätter gränser detta var min variant men det är ju bara att experimentera på själv.





Chiliolja


En enkel smaksatt olja fina att ge bort god att ha till tex rotfrukter i ugn eller wok.
Jag valde en vanlig neutral matolja men för er som gillar olivolja skulle jag rekommendera den.
Jag smaksatte oljan med röd chili vitlök och färsk dragon.


 Jag la i
 2 skalade vitlöksklyftor
2 små kvistar dragon
1 röd chili som jag delade på längden nästan helt upp så det blev 4 flikar ner.
Sedan fyllde jag på olja och satte på korken.
 Klart!


Nektarin och citrusmarmelad

En enkel och god marmelad som du kokor ihop på ca 30 min från start till mål.
800 gr nektarinkött med skal
2 citroner
1 lime
450gr syltsocker


Lägg ner nektarinköttet i en mixer.
 Riv i skalet av citronerna och pressa i saften av 1 citron och limen man kan ta i limeskalet med då får du en lite bitter ton på marmeladen vilket är gott det med men en smaksak.
Lägg nu ner detta med syltsockret i en kastrull och koka i ca 5 minuter smaka av om du vill ha mer socker eller citronsaft i den.
Har du ingen mixer men en mixerstav så hackar du nektarinerna i mindre bitar och kokar  sedan kan du köra mixerstaven i grytan när de blivit mjuka eller ha kvar bitarna i om det så önskas.

 Häll nu upp marmeladen på ren och torra burkar stäng med marmeladen är varm och har man gamla tomatpuré burkar och dyl. brukar jag lägga lite plastfilm först innan jag tar på locket ibland tycker jag det är svårt att få bort lukten i locken. 
 Nu är det bara att förvara svalt och mörkt.

Veteskorpor

Goda skorpor som barnen på jobbet gärna knaprar på till mellanmålet eller som jag själv gärna ar till kvällsteet med en god marmelad på .

125 gr smör( eller 1 1/4 dl flytande margarin)
5 dl mjölk
50 gr jäst
1/2 tsk salt
3/4 dl strösocker
2 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
4 dl grahamsmjöl
9-10 dl vetemjöl
Smält smöret häll i mjölken och värm till fingervarmt häll över den smulade jästen och 
rör till den löst upp sig. Häll i socker salt och kardemumma rör om och blanda bakpulvret i lite av vetemjölet arbeta  i ca 1 liter av mjölet till att börja med och ta sedan i lite i sänder tills degen är smidig .
Jäs nu degen övertäckt i  40 min eller dubbel storlek.

Knåda nu degen lätt dela i 4 delar och varje del i sin tur i ca 12 delar rulla till bullar och lägg på bakplåtspapper på plåt.
Låt jäsa igen i ca 25-30 min.
Sätt ugnen på 200grader
Grädda nu bullarna .låt sedan svalna en smula innan du delar dem med en gaffel som jag
 eller en brödkniv helt enkelt.
Men personligen tycker jag det blir snyggare snittyta med gaffel. 
Ugnen skall nu upp på250grader
Rosta skorporna snabbt så de får en gyllene färg men håll koll detta går rätt fort.
Sedan sätter du ugnen på knappt 100 grader gärna varmluft 
in med alla skorpor  ta fler plåtar om det behövs och s
ätt typ en grytlapp i ugnsluckan så det blir en liten glipa och fukten går ut
Har du inte varmluft ugn får du kanske byta plats på plåtarna efter en stund nu är det bara att torka på tills skorporna känn lätta och torra.
Förvaras i lufttäta burkar jag brukar ha mina på köksbänken i några veckor utan problem.




Rödbets och lavendel biscotti


Rosa rödbetsbiscotti en favorit både hemma och på jobbet till fikapausen.
100gr smör
1 st rå rödbeta
2 ägg
1,5 dl strösocker eller rörsocker
4,5-5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1,5 msk lavandelblommor
1 dl sesamfrön


Skala rödbetan och kör den till småbitar i mixer blanda med smöret och kör lite till.
Blanda i resterande ingredienser och kör mixern tills degen är smulig då tar man ut den på bakbordet och knådar ihop den.
Dela degen i tre bitar och rulla ut till 3 längder som passar till plåtens längd.

Lägg på bakplåtsklädd plåt och platta till längderna med händerna lite och in i ugnen på 175 grader i ca 15 min eller tills kakorna är torra i ytan och fått fin färg.

Dela nu längderna på snedden i ca 1,5 cm breda kakor lägg på plåten med snittytan uppåt och torka i ugnen på 100-125 grader i allt från 15 min till 1 timme ha lite koll bara.

Går fint att frysa dessa men de håller även en vecka minst i lufttät burk på köksbänken.
Lycka till!!!!