lördag 28 april 2012

Knäckiga kokossnittar


Dessa godingar gav mig 17 plats i SM i småkakor :
En lättbakad god och enkel kaka för oss kokosälskare som du snabbt slänger ihop .
Detta blir ca 40 st, lite beroende helt på vilken storlek du väljer jag brukar baka rätt små.
100 gr smör (inget margarin smaken blir inte alls den samma då)
1 dl strösocker
1 msk sirap
1 msk vaniljsocker
2-2,5 dl vetemjöl
1 dl kokos
1 tsk bakpulver

Rör ihop socker,vaniljsocker och smör vitt och pösigt.Blanda 2 dl av mjölet med bakpulvret och kokosen blanda snabbt ihop till en deg är degen väldigt kladdig kan du ta lite mer vetemjöl.
Dela degen i 4 och rulla ut i längder lägg på bakplåtsklädd plåt tryck till lite på längderna med handen och grädda i ca 10-15 min i 175 grader kakorna skall vara gyllende karamellfärgade när de är klara nästan hellre för lite än för länge i ugnen, det är väldigt goda om du får de sega i mitten.
Skär kakorna på snedden innan de kallnar.
Dessa går fint att frysa.Tinar snabbt vid oväntat kaffebesök.

Whoppies med salt chokladfyllning


Detta är en annorlunda smaksättning ljusa whoppies mwd salt chokladfyllning som man kan gära ännu saltare genom att snurra de färdiga kakornas kanter i flingsalt jag körde socker denna gång istället.

Receptet ger cirka 40 kakor (20 dubbla)

50 g smör, rumsvarmt
1/2dl solrosolja (45gr)
1 1/4 dl socker (125gr)
1 ägg, rumsvarmt
3,5 dl mjöl (210gr)
2 tsk bakpulver (10gr)
1 1/2 tsk äkta vaniljpulver (15gr )
1 kryddmått salt
3/4 dl mjölk

Fyllning
1dl mellangrädde
1msk honung
125gr mörk choklad 70%
1/2tsk salt
Gör så här:
Vispa smör,olja och socker till en fluffig kräm. Tilsätt ägget och rör om till det är väl blandat.

 Rör ner alla torrvaror och rör om. Avsluta med att hälla i mjölken och rör om försiktigt tills allt är blandat (OBS: Vispar du för mycket kan smeten lätt bli för rinnig och whoopisarna platta).
Häll i smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på en bakpapperklädd plåt (gör dem lite större än en 5 krona – De kommer växa lite). Har du ingen spritspåse och tyll så går det lika bra att klicka ut dem på plåten med hjälp av sked .
Grädda kakorna på 175 grader i nedre delen av ugnen (nära mitten) i 8-10 min. I min ugn ska de stå inne i 9 min men det skiljer sig åt från ugn till ugn. Håll koll på dem så att de inte får färg i kanterna. De ska vara lite fluffiga och mjuka inuti. Låt nu kakorna svalna helt innan de fylls.

Dax med fyllning hacka chokladen fint. Sjud grädde och honung och ta av från värmen och häll i chokladhacken rör till chokladen smält helt och låt svalna helt så den får tjockna.

Lägg nu ihop kakorna och rulla ev. i något strössel eller
 lite flingsalt om du vill ha smak och/eller dekor.

Choklad och mint whoppies


Detta är chokladwhoppies med en krämig choklad och mintfyllning en njutning till kaffet.

Receptet ger cirka 40 kakor (20 dubbla)
50 g smör, rumsvarmt
1/2dl solrosolja
1 1/4 dl socker
1 ägg, rumsvarmt
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 kryddmått salt
1/2 dl mjölk
1/2dk kakao

Fyllningen:
125gr mjukt smör
4dl florsocker
3 msk kakao
2 tsk kokande vatten
några droppar mintessens

Gör så här:
Vispa smör,olja och socker till en fluffig kräm. Tilsätt ägget och rör om till det är väl blandat. Rör ner alla torrvaror och rör om. Avsluta med att hälla i mjölken och rör om försiktigt tills allt är blandat (OBS: Vispar du för mycket kan smeten lätt bli för rinnig och whoopisarna platta).
Häll i smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på en bakpapperklädd plåt (gör dem lite större än en 5 krona – De kommer växa lite). Har du ingen spritspåse och tyll så går det lika bra att klicka ut dem på plåten med hjälp av sked men om det blir som mina lite väl fast smet kan det vara smart att fukta handen med vatten och platta till kakorna lite innan gräddning.
Grädda kakorna på 175 grader i nedre delen av ugnen (nära mitten) i 8-10 min. I min ugn ska de stå inne i 9 min men det skiljer sig åt från ugn till ugn. Håll koll på dem så att de inte får färg i kanterna.

 De ska vara lite fluffiga och mjuka inuti. Låt nu kakaorna kallna helt till de skall fyllas.
Dax för fyllningen vispa smör och florsocker pösigt enklast är att ta i lite florsocker åt gången ,ta i kakaon och vattnet vispa till en jämn röra låt ev. stelna lite i kylen.

Lägg ihop kakorna med en rejäl klick mintkräm.

fredag 27 april 2012

Kokoswoppies med kokosfyllning


Detta är kokos Whoppies för oss kokosälskande vänner.

Receptet ger cirka 40 kakor (20 dubbla)
50 g smör, rumsvarmt
1/2dl solrosolja (45gr)
1 1/4 dl socker (125gr)
1 ägg, rumsvarmt
3,5 dl mjöl (210gr)
2 tsk bakpulver (10gr)
1 1/2 tsk äkta vaniljpulver (15gr )
1 kryddmått salt
3/4 dl mjölk

Fyllning
50gr vit choklad
1 msk smör
100gr färskost
1,5msk florsocker
1 dl kokos
Gör så här:
Vispa smör,olja och socker till en fluffig kräm. Tilsätt ägget och rör om till det är väl blandat. Rör ner alla torrvaror och rör om. Avsluta med att hälla i mjölken och rör om försiktigt tills allt är blandat (OBS: Vispar du för mycket kan smeten lätt bli för rinnig och whoopisarna platta).
Häll i smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på en bakpapperklädd plåt (gör dem lite större än en 5 krona – De kommer växa lite). Har du ingen spritspåse och tyll så går det lika bra att klicka ut dem på plåten med hjälp av sked .
Grädda kakorna på 175 grader i nedre delen av ugnen (nära mitten) i 8-10 min. I min ugn ska de stå inne i 9 min men det skiljer sig åt från ugn till ugn. Håll koll på dem så att de inte får färg i kanterna. De ska vara lite fluffiga och mjuka inuti.

Fyllningen.
Smält vit chokladoch smör över vattenbadvispa detta tillsammans med färskosten och blanda i kokos och florsocker rör nu till en jämn röra.


Lägg ihop kakorna med en rejäl klick kokoskräm.
Rulla ev. kanterna i lite färglatt strössel eller kokos.

Lycka till !!!

Kyckling och grönsakstallrik

Lite insperation till en lätt snabb och god lunch.
Jag gjorde lunch till 2 vuxna på detta.
Skär ca 300gr kycklingfilè i bitar och lägg i lite grillolja.
Vill mkan krydda med lite extra grillkrydda så är det gott. 
Skär ned 2 morötter, ett halvt huvud broccoli, en liten rödlök, 2 potatis och en näve champinjoner.
Gör potatis och morötter i mindre bitar eftersom de tar längre tid att steka och resten lite grovt bara.

Stek allt i en varm panna med lite olja/smör salta och krydda med lite svartpeppar.

 Jag serverade min middag med lite vitlöksbröd bara två skivor vitt bröd som jag smörade, körde på lite vitlökspulver och in i ugnen på grillen i 200 gr i några minuter tills de var gyllene.
Lunch på under en halvtimme :)
Smaklig måltid!!!

Chokladwhoopies med moccakräm

Detta är chokladwhoopies med kokos i degen och en fyllning med smak av choklad och kaffe.
Receptet ger cirka 40 kakor (20 dubbla)
50 g smör, rumsvarmt
1/2dl solrosolja
1 1/4 dl socker
1 ägg, rumsvarmt
2,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 kryddmått salt
1/2 dl mjölk
1/2dk kakao
0,5 dl kokos

Fyllning:
100 gr rumsvarmt smör
4 dl florsocker
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1,5-2 msk stark gott varmt kaffe
Gör så här:
Vispa smör,olja och socker till en fluffig kräm. Tilsätt ägget och rör om till det är väl blandat. Rör ner alla torrvaror och rör om. Avsluta med att hälla i mjölken och rör om försiktigt tills allt är blandat (OBS: Vispar du för mycket kan smeten lätt bli för rinnig och whoopisarna platta).
Häll i smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på en bakpapperklädd plåt (gör dem lite större än en 5 krona – De kommer växa lite). Har du ingen spritspåse och tyll så går det lika bra att klicka ut dem på plåten med hjälp av sked men om det blir som mina lite väl fast smet
Grädda kakorna på 175 grader i nedre delen av ugnen (nära mitten) i 8-10 min. I min ugn ska de stå inne i 9 min men det skiljer sig åt från ugn till ugn. Håll koll på dem så att de inte får färg i kanterna. De ska vara lite fluffiga och mjuka inuti.Vid mitt första försök var mina inne lite för länge goda men inte helt som det skulle vara enligt receptet.

Vispa smör och hälften av florsockret riktigt fluffigt blana i resten av det torra och vispa tillsätt sedan kaffet och vispa till en jämn smet låt ev. blandningen svalna och stelna lite innnan du lägger ihop de avsvalnande kakorna med moccakrämen.

När jag lagt ihop kakorna rullade jag kanterna i lite finstrimlad  vit, ljus och mörk choklad men det är bara för syns skull så välj något du har hemma att dekorera eller åt bara kakorna vara som de är de är vackra som de är.

Lycka till med bakningen :)

Choklad whoopies grundrecept

 

Detta är chokladwhoopies recept som du kan smaksätta med
 punch,mint,apelsin,kaffe eller vad du nu önskar eller bara ta det precis som de är och variera fyllningarna.De på bilderna är med kokos och choklad då har jag bytt ut 1/2 dl vetemjöl mot kokos.
En med moccafyllning och en med choklad och mintsmörkräm.

Receptet ger cirka 40 kakor (20 dubbla)
50 g smör, rumsvarmt
1/2dl solrosolja
1 1/4 dl socker
1 ägg, rumsvarmt
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
 1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 kryddmått salt
1/2 dl mjölk
1/2dk kakao

Gör så här:
Vispa smör,olja och socker till en fluffig kräm. Tilsätt ägget och rör om till det är väl blandat. Rör ner alla torrvaror och rör om. Avsluta med att hälla i mjölken och rör om försiktigt tills allt är blandat (OBS: Vispar du för mycket kan smeten lätt bli för rinnig och whoopisarna platta).
Häll i smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på en bakpapperklädd plåt (gör dem lite större än en 5 krona – De kommer växa lite). Har du ingen spritspåse och tyll så går det lika bra att klicka ut dem på plåten med hjälp av sked men om det blir som mina lite väl fast smet kan det vara smart att fukta handen med vatten och platta till kakorna lite innan gräddning.
Grädda kakorna på 175 grader i nedre delen av ugnen (nära mitten) i 8-10 min. I min ugn ska de stå inne i 9 min men det skiljer sig åt från ugn till ugn. Håll koll på dem så att de inte får färg i kanterna. De ska vara lite fluffiga och mjuka inuti.Vid mitt första försök var mina inne lite för länge goda men inte helt som det skulle vara enligt receptet.
Nu skall de fyllas med tex smörkräm,tryffel eller din favoritfyllning.

Whoopie grundrecept

 

Whoopie  Grundrecept

Receptet ger cirka 40 kakor (20 dubbla)

50 g smör, rumsvarmt
1/2dl solrosolja (45gr)
1 1/4 dl socker (125gr)
1 ägg, rumsvarmt
3,5 dl mjöl (210gr)
2 tsk bakpulver (10gr)
1 1/2 tsk äkta vaniljpulver (15gr )
1 kryddmått salt
3/4 dl mjölk
Gör så här:
Vispa smör,olja och socker till en fluffig kräm. Tilsätt ägget och rör om till det är väl blandat. Rör ner alla torrvaror och rör om. Avsluta med att hälla i mjölken och rör om försiktigt tills allt är blandat (OBS: Vispar du för mycket kan smeten lätt bli för rinnig och whoopisarna platta).
Häll i smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på en bakpapperklädd plåt (gör dem lite större än en 5 krona – De kommer växa lite). Har du ingen spritspåse och tyll så går det lika bra att klicka ut dem på plåten med hjälp av sked men om det blir som mina lite väl fast smet kan det vara smart att fukta handen med vatten och platta till kakorna lite innan gräddning.
Grädda kakorna på 175 grader i nedre delen av ugnen (nära mitten) i 8-10 min. I min ugn ska de stå inne i 9 min men det skiljer sig åt från ugn till ugn. Håll koll på dem så att de inte får färg i kanterna. De ska vara lite fluffiga och mjuka inuti.Vid mitt första försök var mina inne lite för länge goda men inte helt som det skulle vara enligt receptet.
Sedan är det bara att fylla dem med en krämig god fyllning ta din favorit tex smörkräm
 eller chokladtryffel kanske.
LYCKA TILL !!!

söndag 22 april 2012

Maräng och frukttårta


Detta behövs till tårtan

2 marängbottnar hemgjorda eller färdigköpta

3 dl  vispgrädde

3 dl vaniljkräm typ marsàns kokta eller hemmagjord

2 dl blåbär

1 stor mango

250gr jordgubbar


Jag började med att skala mangon och tärna den . Skölj och dela jordgubbarna i mindre bitar spara ev. någon till ”toppdekor”.
                               Hacka chokladen grovt.Vispa grädden och blanda in vaniljkrämen. Så här långt kan man förbereda denna tårta man man skall lägga ihop den precis innan servering annars ”smälter” marängen och det blir pannkaka av allt.När du lägger ihop den börjar du med en marängbotten lägger på hälften av vaniljkrämsgrädden och hälften av frukten och chokladen på med nästa botten och lägg på resten av frukt och choklad sätt sedan några stora fina jordgubbar överst.
Detta är en glutenfri tårta och kan även göras laktosfri om man använder laktosfri grädde och kokar marsànkrämen på laktosfri mjölk och hoppar över mjölkchokladen. Den kan göras enkelt för de som inte gillar att baka eller man kan baka bottnar själv och koka vaniljkrämen från grunden.Frukten kan ju varieras i det oändliga J
Det är nog därför detta är en av mina favoriter och den är ju bara så god.
Och många även med olika allargier kan äta den.


lördag 21 april 2012

Chokladcheesecake

Detta är en mustig chokladcheesecake man bakar i ugnen.Enligt orginalrecept kan man även tillsätta
50 gr valnötter vilket min man inte gillar så jag hoppade över det i denna kakan.
Jag använde en lite form och tog en tredjedel av receptet men detta är till en stor form ca 26-28 cm diameter.

Till botten:
200 gr smör
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao

Till fyllning:
200 gr mörk choklad 70%
300gr färskost typ philadelphiaost 
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
2 msk kallt espressokaffe eller annat starkt gott kaffe

Till garnering:
lite färska hallon
riven choklad

Mixa allt till botten till en en jämn och tjock deg tryck ut den i en smord springform med bakplåtspapper i botten, ställ den kallt i kylen.


Sätt ugnen på 175grader.
Hacka chokladen och smält den försiktigt i micron och rör med jämna mellanrum typ var 15 sek.
Mixa ihop ost,ägg och socker till en jämn smet kör i resten och mixa jämt smeten är lös.
Häll nu över den på chokladbotten i springformen och in i ugnen ca 55 min.

Låt kakan svalna ställ sedan i kyl några timmar.
Dekorerera kakan med hallon och riven choklad innan servering.





fredag 20 april 2012

Chokladcheesecake med gräddfilstopping


Detta är en chokladcheesecake man bakar i ugnen
Jag använde en lite form med löstagbar botten och tog en tredjedel av receptet
 men detta recept är till en stor form ca 26-28 cm diameter.
Till botten:
200 gr smör
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
Till fyllning:
200 gr mörk choklad 70%
300gr färskost typ philadelphiaost
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
2 msk kallt espressokaffe eller annat starkt gott kaffe
1 msk torkad pepparmynta

Topping
3 dl gräddfil
2 msk strösocker
Till garnering:
riven choklad
hallon
guldkulor
 men ta det du önskar till dekor
Mixa allt till botten till en en jämn och tjock deg tryck ut den i en smord springform med bakplåtspapper i botten, ställ den kallt i kylen.

Sätt ugnen på 175grader.
Hacka chokladen och smält den försiktigt i micron och rör med jämna mellanrum typ var 15 sek.
Mixa ihop ost,ägg och socker till en jämn smet kör i resten och mixa jämt smeten är lös.
Häll nu över den på chokladbotten i springformen och in i ugnen ca 45 min.

Kakan skall ha "stannat" .

Blanda gräddfilen och sockret bred det över kakan och in i ugnen ytterligen 5 min.


Låt kakan svalna ställ sedan i kyl några timmar.
Dekorerera kakan med  riven choklad innan servering.
Och ev.färsk frukt av valfri variant.