söndag 31 oktober 2010

Halloween cakepops

Nu är det ju hallowen så då har jag bakat cakepops med halloweenpynt.
Jag gjorde en typ arraksbollar jag satte på pinne och pyntade med sockerpasta. 
I degen hade jag:

100 g smör
1 dl mosade havregryn
2 dl kaksmulor
2 msk kakao
1 dl florsocker
arrakessens efter egen smak
Blanda tillsammans allt forma till bollar som du sätter på grillpinnar och pyntar med marsipan eller sockerpasta efter din halloweenfantasi.
Jag målade munnar och ögon med svart hushållningsfärg.



söndag 24 oktober 2010

Evas matbröd

I dag skulle jag testa ett nytt recept på en Värmlandslimpa men trött som jag var så hällde jag i dubbla mängden vatten, ops kan man ju säga minst sagt så fick se vad jag hade i skåpet och fixa på degen det gick fint och brödet blev ju kanongott så då kan man ju ta och dela med sig av receptet.

Detta blir fyra limpor i en långpanna.
100g jäst
1 liter ljummet vatten
2ägg
2 dl farinsocker
2 msk salt
1 msk brödkryddor
2 tsk malda pommeranskal
1 kg rågsikt
500g grövre mjöl jag tog råg och vete
och vetemjöl tills degen blir smidig och hanterbar

Börja med farinsockret och jästen i en bunke,rör run, låt stå och gosa sig en kvart.
Nu kan du tippa i den fingervarma vattnet,röra till allt löst sig och i med resten. Nu skall du jobba degen ordentligt ca 8 min med maskin eller 12 min för hand. Slutligen delar du degen i fyra bitar formar till långa limpor lägger de brevid varandra på tvären av ugnens långpanna, den skall vara smord gärna med smör. Pensla bröden imellan med lite matolja så att det går lätt att dela på dem när de är färdig bakade, pricka de lite med en mjölad gaffel. Ställ de under en kökshanduk  för jäsning i ca en timme när du trycker försiktigt på brödet och tar upp fingret skall degen"komma upp med en gång igen".
Grädda mitt i ugnen ca30-35 minuter i 190 grader.
¨Låt sedan svalna på galler gott övertäckta av bakduk. Man kan pensla de men kokt kaffe när de kommer ur ugnen för att få en vacker yta.
Smakar smaskens nybakt med smör och ost.


torsdag 21 oktober 2010

Frukt och nötbröd



Ett mörkt,saftigt och fruktigt bröd att njuta av och som får magen att må bra.

1 liter filmjölk
1,5 tsk bikarbonat/natron
2 dl mörk sirap
1-2 tsk salt
5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
1dl pumpafrön eller solrosfrön
1dl linfrön
1 dl russin
1dl torkad frukt tex aprikoser, tranbär,sviskon

Eftersom jag bor i Norge och inte fann allt detta så körde jag 5 dl vetemjöl 5 dl  grovbakst 3 dl siktet rugmel
jag tog en påse luksusmix med torkat frukt nötter och pumpafrön från rema 1000
 +linfrön och det fungerade utmärkt.

Blanda ihop filmjölk sirap,salt och bikorbonat rör ordentligt så sirapen och filen blandas väl sedan är det bara att tippa i resten och röra väl ,detta blir en kladdig röra, men det skall det vara.
Häll i 2 välsmorda brödformar, jag klippte till bakplåtspapper till botten och sidorna för att lättare få ut brödet men dett håller att smöra väl.
Vill man kan man strö lite frön och mjöl på toppen till pynt.
In i ugnen på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 90 minuter blir brödet väldigt mörkt på slutet kan det vara smart att lägga över lite folie.
Låt brödet vila i formarna gärna en timme eller två.
Njut med smör och en god ost på.


 

Gotlänsk saffranspannkaka


Detta är en klassiker hemma från Gotland du kan ha den till kaffet eller till dessert. De som inte är inne på sliskika söta desserter brukar dock gilla den.
Ingredienser
2 dl grötris
4 dl vatten
1/2 tsk salt
1 l mjölk
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl (ca 65 g) hackad sötmandel
1 dl socker
1 paket (1/2 g) saffran

Gör så här

Koka grötriset med vatten och salt i en kastrull ca 10 min under lock. Tillsätt mjölken och låt gröten svälla på svag värme under lock ca 45 min. Låt gröten svalna något. Blanda gröten med ägg, vetemjöl, mandel, socker och saffran. Häll smeten i en väl smord ugnssäker form ca 22 cm i diameter. Eller göa som jag ta lite större sats och lägga det i en liten långpanna med bakplåtspapper i.

Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen i 200°C, ca 30-45 min.Helt beroende på form och tjocklek den skall "stannat" när den är klar. 

Servera saffranspannkakan ljummen eller kall med lättvispad grädde och sylt.Helst skall det ju vara salmbärsylt, hemmakokad från gotland men det funkar ju med björnbärsylt eller blåbär oxå.
Det går också att göra det på risgrynsgröt som blivit till över
 men då skall den helst inte ha för stark kanelsmak.

tisdag 19 oktober 2010

Lyxig varm choklad.

Igår kväll var min son och hans kompis ute och lekte länge så det var frusna och rödrosiga om kinderna när de kom in så då lyxade vi till det med denna varma chokladen.

Jag kokade upp 7 dl mjölk under konstant upprörning i hade jag hackat ner 100 g mörk choklad.
Hällde upp det i kopparna toppade med 1 msk vispad grädde i varje och 1 msk mini mashmallows.
Gissa om det gick hem.
                    Något att ha i ryggsäcken närni skall ha med barnen ut på tur nu i höst och vinter.



Snabb pizzamacka

Idag hade jag lust på något enkelt snabbt och gott till lunch så det blev pizzamacka.
Du behöver
2 grova brödskivor
4 skivor pastrami eller annan skinka du gillar
1 stor tomat
4-8 ostskivor
oreganon eller pizzakryddblandning
ev 2 tsk pizzasås eller ketchup om du vill det hade inte jag.

På med pålägget och in i ugnen på grillenprogrammet i ca 5 min.


Och vips så har du en enkel lunch :)  
Har du lite kålsallad till blir det knall men de hade jag tyvärr inte hemma.
Smaklig måltid

söndag 17 oktober 2010

Kongekrabbetoast med dillaioli

Denna lördagskväll lyxade vi till det med kongekrabbe vet inte det riktiga ordet för det på svenska men här i Norge går det som kongekrabbe.
Vi hade liggande några ben i frysen som fick tina.


Jag gjorde en egen "buljong" till krabban att koka i.
Vatten så det skall täcka klorna
 ca 20g salt per liter vatten men salta till sist så du kan smaka av så det inte blir allt för salt
sedan stoppade jag i 5 dillkronor det kunde ha varit dubblat.
några vitpepparkorn och kryddpepparkorn
1 hel stjärnanis
en gul lök skalad och klyftad
4 morötter skalade och skivade
 en halv palsnernacka skalad och tärnad
Ett stycke kålrot skalad och tärnat
1 buljongtärning (grönsak hade inte fisk hemma) 
2 lagerblad

 Allt detta fick koka upp och när det stormkokade tryckte jag snabbt ner krabb benen
på med en sil och locket så de håller sig under vatten, vred sedan ned lite så det kokade mer lungt i exakt 20 min och upp med dem.
Vill man kan man ju låta resten koka ned till en krabbfond.


Nu till dill aiolin
Det är viktigt att ingrdienserna har samma temperatur, lättast är att använda stavmixer eller stor mixer, men självklart går det att vispa men då är det fint med hjälp när oljan skall i.

 Detta är till ca 4 peroner
2 äggulor
2 dl naturell matolja ej oliv den ger smak
2 vitlöksklyftor
1 tsk citronsaft
2-4 msk finhackad dill
salt och svartpeppar
ev.1-2dl cremefraise eller gräddfil men då räcker det nästan till dubbla antalet personer.

Skala och pressa vitlökskyftorna eller kör de med mixern häll i gulorna vispa lite sedan fortsätter du vispa kraftigt medan du låter en tunn stråle matolja gå ned i äggulorna, när du fått i all olja smakar du av med salt peppar och citron och rör i dillen. Dill kan ju självklart uteslutas men jag tycker det är väldigt gott att ha i just till skaldjur. Jag tycker oxå att aioli är rätt kraftigt och brukar röra ut det med cremne fraise eller gräddfil  men då kan man ibland behöva lite mer vitlök i .

Sax är ett väldigt fin redskap när man skall gå lös på kongekrabben.
Rosta lite vitt bröd toppa med aioli och kongekrabba droppa över lite citron kanske lite mer färsk dill och du har den lyxiga mackan som inte går av för hackor. Ett glas vitt  och kvällen är gjord.
Passar fint till förrätt.

Smaklig måltid!


Tilslørte bondepiker







Detta är en norsk klassisk dessert som är jättegod enkel och inte för söt.
Detta är min variant, finns nog en från varje norsk familj men tanken är den samma bak.
Detta recept är till 4 mindre potionsglas.

1,5 dl vipsgrädde
0,5 tsk vaniljsocker
4 digestivekex (eller ca 1 dl ströbröd)
0,5 tsk mald kanel
ca 1,5 dl äppelmos

Vispa grädde och vaniljsocker , inte allt för hårt.
Ta en plastpåse lägg i kanel och kex håll till påsen mosa försikigt de .


 Nu varvar du bara grädde, äppelmos och kexsmulor sedan kan du pynta med några tunna äppelskivor och ett grönt blad. Fint att ha klart i kylen om man har middagsgäster


fredag 15 oktober 2010

Müslikex.



Ett recept jag såg i tidningen såg så gott ut så måste testa med som vanligt har jag svårt att föja ett recept punkt till pricka lägger gärna till något och tar bort något annat så här kommer min variant av det som var nötkex från början.

Du behöver till ca 28st krispigt god kex:

1,25dl krossade cornflakes
2,5dl siktat vetemjöl
1,25dl kokos
1,25dl russin
1 dl jordnötter grovhackade
1,25 dl havremüsli av något slag
men det går bra med bara havregryn också
1tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
1 nypa salt 1 till om du inte har saltade jordnötter

125g mjukt smör
nästan 2 dl socker
1 stort ägg

Blanda allt utan socker smör och ägg i en bunke.
Rör smör och socker vitt vispa sedan in ägget gott.

Nu kan du tippa i det torra rör om.

Forma valnötstora bollar lägg på plåt med bakplåtspapper på tryck ut kakorna lätt med en gaffel.

 Och så svich in i förvärmd ugn 160 grader grädda de gyllende ca 15 min.
Njut med en härlig kopp te i höstmörkret.




Ett tips är att man blandar det torra utan socker för sig i en påse och sedan strösocker i en annan påse stoppar allt i en papperspåse eller fin ask skriver ner receptet och ger bort det i present. Garanterat en uppskattad värdinnepresent.

Det går att utesluta ägget med då blir kakorna väldig sköra men goda. Jag glömde nämligen ägget när jag testade receptet själv så går det när man har mycket i huvudet sitt ;)

torsdag 14 oktober 2010

Rågsiktsbröd - grundrecept

Ingredienser
50 gramSmör el. margarin
5dl mjölk eller vatten
50,gram jäst färsk helst
2 msk sirap
2 tsk salt
3 tsk brödkryddor  (Anis, fänkål eller kummin)
1,3 liter Rågsikt eller hälfen vetemjöl/hälften grövre rågmjöl 
Tillagning
1.Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölken eller vattnet. Värm degspadet till fingervärme (ca 37ºC).
2.Lös upp jästen i degspadet. Tillsätt sirapen och saltet. Rör ner brödkryddorna och rågsikten.
3.Arbeta degen med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter. Strö över ett tunt lager med mjöl och lägg över en bakduk. Låt sedan jäsa till dubbel storlek (ca 30 minuter).
4.Sätt ugnen på 200°C ev 180 i varmluft lite beroende på vad du väljer för bröd mitt lånpannebröd valde jag varmluft på.
5.Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta tills den släpper arbetsbänken. Baka då ut degen till limpor, bullar eller som jag idag långpannebröd jag kavlar ut degen trycker till den i långpannan på bakplåtspappret tar degskrapan och gör rutor i dag strödde jag också över hackade pumpfrön tranbär och pinjenötter mest för jag hade det liggande hemma men brödet blir finare med och man äter ju med ögonen som det heter.

6.Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Det går alldeles utmärkt att stoppa i frysen eller göra med kall degspad och låte jäsa bara en gång under natten i kylen ta fram medan man värmer ugnen och vips har mman nygräddat frukostbröd.

Norska lapper

I dag kom min son hem från skolan och ville laga lapper som de gjort på skolen, något jag aldrig testat men fann fram ett recept och satte igång.
Röra
1 msk flytande smör/margarin
2 dl vetemjöl
1,5 dl filmjölk (eller 1 dl mjöl och 1/2dl gräddfil/römme)
2 ägg
4 msk socker
1/4 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1/2 -1 tsk kardemumma

Mixa tillsammans allt i en mixer eller med en mixerstav ( går säkert med visp oxå ) till en jämn röra som får svälla i 15 min.
Stek lapparna i stekpanna med lite smör vänd på de när ytan uppepå "stannat" de jäser upp lite och skall vara gyllene.
De ätes helst jumna med eller utan sylt.

Detta var mycket godare än jag trodde och passar perfekt till kaffet om man får plötsligt besök eller att ha med i ryggsäcken på tur.

Köttbullar a`la`Bjerkli

Idag fick Axel önska middag och det landade på köttbullar
han hade Emmie på besök och de stod för köttbullelagandet med lite assistans.

De var duktiga för köttbullarna blev fina.

Här kommer receptet jag gör ju allt på en höft med det är ungefär så som vi gjorde dessa delikatesser.

400g köttfärs
1 gul lök
1 ägg
2msk matlagningsgrädde
3 msk ströbröd
1tsk färskriven ingefära
 det går bra torkad men då max ett kryddmått
knappt 1tsk salt
och lite peppar
smör eller olja till stekning

Vi körde den lätta varianten skalade löken och la den i matberedaren ,med kniv körde den tills det var små bitar ,barn brukar ju inte vara så glada i lökbitar.
Sedan hälde vi i grädde, ströbröd, kryddor och salt körde snabbt så det blandade sig kan gärna stå 5 min nu så ströbrödet sväller lite.Blanda sedan i köttfärsen kör till jämn smet.
Fukta händerna med kallt vatten och rulla köttbullarna sedan ned i en varm panna med lite smör och olja i stek de gyllene. Vi åt dessa med potatismos med jag gillar lite sås endå så när köttbullarna var stekta hälde jag på 4 dl vatten och en buljongtärning lite matlagningsgrädde lite peppar och 2 msk maizenaredning rör runt och låt det småputtra en liten stund.
Vi körde också färskinlagda gurkor till en personlig favorit enkelt som bara den.
jag börjar med en lag på
 1/2 dl ättika
1dl socker
2dl vatten
vispar samman det tills sockret löst sig och skivar i en gurka med osthyvel skall gärna stå och dra till sig smak i några timmar innan man äter det. Knakk på leverpastejmackor och till fisk med.
Vi slickade tallrikarna näst intill, gott var det och barnen stolta över sin kockekonst, med all rätt :)


Smaklig måltid.

onsdag 13 oktober 2010

Lax med råstekta rotfrukter


Dagens middagstips!
Enkelt och gott , snön har ju inte kommit än här uppe i fjället så vi grillade lax idag.
Ett stycke lax per person, min var marinerad från butiken så jag la den på folie toppade den med römme går bra med creme fraise oxå färsk dill och citronskivor packade in den gott och la den på grillen.




Rotfukter till 2 personer:
Inne i köket skalade jag 2 morötter och ett gott stycke kålrot sedan tvättade jag 6 potatisar skar allt i tunna skivor sedan  hällde jag olja i stekpannan på med hög värme. När detta var varmt gick rotfukterna i och jag skruvade ner värmen lite, ute i hagen hittade jag lite mer dill och timjan som jag hackade ned över stekpannan på med lite salt och stekte dem gyllene.

Fisken ser kanske inte superfin ut men är så god och saftig med härliga rotfrukter och färskinlagda gurkor blev det en knallmiddag.

Smaklig måltid!